středa 27. července 2022

Byli jsme tu vždycky - Filip Titlbach






Název knihy: Byli jsme tu vždycky                                                         
Autor knihy: Filip Titlbach
Žánr: Literatura faktu 
Nakladatelství: N média; 2022
Počet stran: 240
ISBN: 978-80-88433-07-1







Anotace

„Jednou jsem se zeptal mámy, co bude dělat, až budu dospělej a přivedu si domů manžela s dětmi. Na to mi řekla, že doufá, že ona už nebude naživu,‟ vzpomíná třiadvacetiletý Kryštof.

Každý z nás je v něčem trochu jiný než ostatní. Všichni máme zájmy, preference a vlastnosti, které by někdo mohl označit za menšinové. U některých je originalita ceněna a vyzdvihována, u jiných je odlišnost naopak zdrojem nepochopení, nepřijetí, občas až nenávisti.

Queer lidé se po celém světě, včetně spíše tolerantního Česka, stávají předmětem kulturních válek a politických bojů. Mnohdy nemají možnost projevit své niterné pocity, popsat společenské ústrky a vysvětlit, proč je pro ně těžké najít pochopení. Filip Titlbach, oblíbený moderátor podcastu Studio N, jim tuto možnost poskytuje, Třináct výjimečně důvěrných a otevřených rozhovorů přibližuje jejich životy i nesnáze, kterým musí čelit. Není to snadné čtení, ale může otevřít oči a pomoci k většímu porozumění.

„Filip Titlbach napsal knihu pro všechny, kteří chtějí porozumět, pro všechny, kteří mají pocit, že jsou divní, izolovaní, nepochopení, pro všechny, kdo mají strach, ale hlavně pro všechny, kteří chtějí mít jistotu, že nejsou sami. Možná ani sám netuší, kolika lidem touto knihou otevře oči a komu všemu pomůže.‟ - Petr Bebjak

 

O autorovi

Novinář a moderátor, působící v redakci Deníku N. Je autorem podcastu Studio N, které patří s několika miliony stáhnutí k nejúspěšnějším v Česku. Získal několik rozhlasových cen a nominace na Novinářskou cenu a Křišťálovou lupu. Otevřená společnost jej ocenila v anketě Genderman. Dříve pracoval v Českém rozhlase jako redaktor zpravodajství pro Radiožurnál a publicista pro Radio Wave, kde připravoval queer pořad Kvér. Zkušenosti sbíral také v MF Dnes a regionálním Deníku. Věnuje se politice, sociálním a menšinovým tématům. Narodil se v Sokolově v roce 1993.

Můj názor


Knihu doporučuji všemi deseti! Jak už sama anotace naznačila, v knize se nachází třináct rozhovorů a opravdu stojí za přečtení. Vždycky je skvělé, když na jednu věc máte více názorů - tato kniha vám jich nabízí třináct. Kniha se čte skoro sama, protože jsou to rozhovory, máte pocit, jako kdyby jste se s těmi lidmi bavili a ne jen tupě konzumovali obsah. 

Kniha obsahuje rozhovory s psychoterapeutem, členkou spolku Trans*parent, teologickým etikem, s člověkem, který je nebinární, advokátem a s mnoha dalšími zajímavými osobnostmi. 

Doporučuji knihu všem, kdo se o LGBTQ+ skupiny alespoň trošičku zajímá, nebo si prostě chce udělat svůj vlastní názor. 


Do komentáře mi můžete napsat jestli jste už tuto knihu četli? A znáte podcasty, které Filip moderuje? 

2 komentáře:

  1. Tak tahle kniha mě docela zaujala, může to být dost zajímavé čtení. Na podobné knihy moc nejsem (rozhovory s lidmi, psychologie, apod.), tady bych ale klidně udělala výjimku :) Pěkně napsaná recenze, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mně se musí člověk k těmto knihám pročíst, a hlavně ho zaujmout téma, jinak takovéto knihy nemá cenu číst, protože ti nic moc nepředají :) Děkuji!

      Vymazat

Za každý milí komentář, poznámku či dotaz budu ráda :-)